Yuba County 5 - Mivót?

northpark_sidebar.png

 

spoiler_1.png

 

antimetal.png

muszlimcsajok_1.png

Yuba County 5

Hogyan ért utol a végzet öt jóbarátot a kaliforniai vadonban?

yuba-county-five_1.png

 

1978. júniusában a kaliforniai Plumas erdőségeiben kirándulók egy elhagyatott lakókocsira bukkantak. Kíváncsiak voltak, milyen állapotban lehet az erdészet tulajdonában álló, használaton kívüli menedék, ezért benyitottak. A fűthető, ám jéghideg helyiségben bontatlan konzervdobozokat és gyufát találtak - az ágyban pedig egy gondosan betakart holttestet. Ted Weiher volt az, akinek pár hónappal korábban, február 24-én veszett nyoma 4 társával együtt, miközben hazafelé tartottak egy kosárlabda meccsről. Hárman ugyancsak holtan kerültek elő a környező erdőkből, egyikük sorsára pedig azóta sem derült fény. A tény, hogy a boncolás megállapításai szerint Weiher nagyjából 8-13 hétig életben volt az eltűnése után és végül egyszerűen éhenhalt a tartós élelmiszerrel teli lakókocsiban, csak egyike a számtalan furcsaságnak, amiért ez az eset joggal érdemelte ki, hogy Amerika Gyatlov-incidenseként emlegessék.

 

1978. február 25-én reggel nyolc óra tájban megcsörrent a telefon a Yuba Megyei Sheriff Hivatalában, Kaliforniában. A hívó fél egy bizonyos Mrs. Madruga volt, aki a fia eltűnését szerette volna bejelenteni. Pontosabban öt "fiúét", akik között ott volt a saját gyermeke, Jack is. Tekintve, hogy a társaság életkora 24 és 32 év között mozgott, talán kicsit furcsának hat, hogy az öt felnőtt férfira fiúkként hivatkoztak az aggódó családtagok, és az is, hogy egyetlen éjszakai kimaradás miatt azonnal a hatóságokhoz fordultak, csakhogy mindkettőre alapos okuk volt.

 

yuba_city_five_disappearances_1978_jack_huett_william_sterling_jack_madruga_theodore_weiher_gary_mathias.png

 

Az ötösfogatból hárman, név szerint Jackie Huett, Ted Weiher, és Bill Sterling egyaránt enyhén szellemi fogyatékosnak számított, Jack Madruga pedig - bár hivatalos diagnózis sosem született az állapotáról - az anyja bevallása szerint kifejezetten "lassú" észjárású volt. Mind közül a legérdekesebb mégis a legidősebb "fiú", Gary Mathias volt, akit évek óta paranoid skizofréniával kezeltek.

Gary Mathias

mathias.jpg

Mathias tinédzserként került kapcsolatba először a drogokkal: már a középiskola második évében pszichiátriára került egy rövid időre egy rosszul sikerült kábítószeres kalandot követően. Később a seregben próbált szerencsét, de csakhamar rájött, hogy az nem az ő világa, és újra a drogokhoz nyúlt, hasonló eredménnyel. Miután szökést kísérelt meg, letartóztatták, majd megvádolták hivatalos közeg elleni erőszakkal is, mert a cellájában meztelenre vetkőzve megtámadott egy rendőrt. 

 

Nem sokkal ezután az egyik unokatestvére jelentette fel Mathiast a feleségét ért szexuális zaklatás miatt: a gyanútlan rokon arra toppant be a saját háza nappalijába, hogy a férfi a gyógyszeres kezelés alatt álló és ezért éppen kiütve hortyogó neje melleit fogdossa. Gary nyolc hónapot ült az eset miatt, de nem ez volt az utolsó alkalom, hogy bizarr viselkedése miatt szembekerült a törvénnyel. Egyszer például azért hívta rá a rendőrséget egy számára teljesen ismeretlen pár, mert bedrogozva megfenyegette a három éves lányukat, hogy megöli. 

 

1975-ben aztán a nagyanyjához költözött Oregonba, de öt héttel később meglehetősen piszkosan és kellemetlen szagot árasztva állított be újra az anyjához és mostohaapjához. Állítása szerint gyalog tette meg a körülbelül 500 mérföldes utat, és közben vadidegenek udvaráról lopott kutyaeledelen élt. Még ugyanebben az évben egy pár arra ébredt, hogy Mathias a hálószobájukban áll az éjszaka közepén. A zavart férfi azt állította, hogy a ház az övé és bérleti díjat követelt az ott lakóktól. Később valamilyen gyűrű felől érdeklődött, melynek megszerzésével maga a sátán bízta meg. 

 

Hogy a fenti esetek közül melyik igaz, nem tudhatjuk, annyi viszont bizonyos, hogy egy idő után megszületett a hivatalos diagnózis a paranoid skizofréniáról. Miután megkezdte a gyógyszeres kezelést, Mathias élete megváltozott: normálisan viselkedett, dolgozni kezdett a mostohaapja kertészetében és csatlakozott a mentális problémákkal küzdő fiataloknak szóló Gateway Projects nevű programhoz. Itt ismerkedett meg a másik négy "fiúval".

Joggal merül fel a kérdés, hogy a nyilvánvaló mentális és pszichológiai problémákkal küzdő csapatot hogyan engedhették el a szüleik egyedül a Yuba Citytől 50 mérföldre található Chico városába, hogy ott megnézzenek egy kosármeccset. Nos, a válasz az, hogy a négy fiatalember egyaránt szófogadó és nyugodt volt, vigyáztak magukra és betartották a szüleik intelmeit. Mathias pedig tünetmentes volt a rendszeresen szedett gyógyszereinek - a Cogentinnek, Stelazine-nek és Prolixinnek köszönhetően. A társaság a Gateway Projects rehabilitációs foglalkozásain kötött jó barátságot és együtt játszottak a program saját kosárcsapatában, a Gateway Gators-ben is. A sport volt a közös szenvedélyük, így addig könyörögtek szüleiknek, míg azok elengedték őket, hogy megnézzék az ominózus meccset. Imogene Weiher az indulás előtt még figyelmeztette az unokáját, hogy vegyen fel egy kabátot, de Ted azt felelte:

 

 "Nem kell kabát, úgysem lesz rá szükség. Ma este biztos nem."  

 

Ekkor még egyikük sem sejtette, hogy ez volt az utolsó beszélgetésük, és hogy Ted hónapokkal később előkerült holtteste tele lesz súlyos fagyási sérülésekkel.

 

ted_weihers_note.png

Ted Weiher feljegyzése a február 25-i meccsről a noteszében.

 

Az események

 

1978. február 24-én Mathias gondosan előkészítette a mezét és a cipőjét, és megkérte az anyját, Idát, hogy másnap időben ébressze fel, mert fontos meccse lesz a Gateway Gators színeiben. Előtte viszont egy másik mérkőzés is várt rá, egyelőre csak nézőként, méghozzá a tőlük 50 mérföldre található Chicoban. Mathias tudta, hogy nagyon későn fog hazaérni, és ágyba kerülni, ezért joggal tartott attól, hogy nehezére esik majd felkelni. A gyógyszereit nem vitte magával, mert aznap már beszedte őket, a következő adag pedig csak másnap volt esedékes.

 

A társaság Jack Madruga autójával, egy világoskék színű 1969-es Mercury Montego-val indult útnak.

 

mercury_montego_brochure_1969_en.jpg

 

A meccs este 10 körül ért véget. A csapatuk nyert, a fiúk így elégedetten távoztak. Előtte még megálltak egy boltnál, ahol sikerült rávenniük a záráshoz készülő pénztárost, hogy szolgálja ki őket, és vásároltak egy csomó üdítőt és rágcsálnivalót az útra. 

 

Aztán teljességgel érthetetlen módon nem dél felé, Yuba City irányába indultak el, hanem északra.

 

Mivel nem érkeztek haza, éjjel kettő óra tájban Juanita Sterling aggódni kezdett és körbetelefonálta a többi szülőt. Hajnalra már mind az öt család biztos volt benne, hogy valami baj történt, és hamarosan be is jelentették az eltűnést. 

 

Az autót három nappal később, február 28-án Chicotól nagyjából hetven mérföldre északra találták meg egy elhagyatott, behavazott hegyi úton. Semmilyen jel nem utalt arra, hogy a jármű meghibásodott vagy menthetetlenül elakadt volna a hóban, üzemanyag is bőven volt benne, így semmi sem magyarázta, hogy a fiúk miért hagyták hátra azt az éjszaka közepén egy olyan környéken, melyet egyikük sem ismert. 

 

A hatóságok helikopterekkel kutatták át a környéket, de nem bukkantak értékelhető nyomra. Az üggyel megbízott Lance Ayers hadnagy bejelentések tucatjait vizsgálta meg eredménytelenül. A legbizarrabb ilyen esetre nagyjából három héttel az eltűnés után került sor. A Yuba City-be való Debbie Lynn Reese otthonában megcsörrent a telefon. A nő gyanútlanul vette fel a kagylót, mire a vonal másik végén egy számára ismeretlen férfihang csak annyit mondott:

 

"Tudom, hol van az öt eltűnt férfi."

 

Másnap ismét jelentkezett az ismeretlen hívó. Ezúttal az alábbi beszélgetés zajlott le a nő és a férfi között:

 

"-Segítség kell, mert nagyon csúnyán bántalmaztam azokat a fiúkat.

-Kit bántott?

-Ne nézzen hülyének!"

 

Az utolsó hívásra március 17-én került sor. Ekkor a hang mindössze annyit közölt:

 

"Mind az öten halottak."

 

 A hívásokat nem sikerült lenyomozni, a rendőrség pedig holttestek hiányában továbbra is eltűnésként kezelte az ügyet. A családtagok jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek, végső kétségbeesésükben pedig még médiumokat is felfogadtak, természetesen eredménytelenül. A nagy fordulatra egészen az olvadásig kellett várni.

 

A holttestek

 

Az idő jobbra fordultával a már említett kirándulók megtalálták az első áldozatot, Ted Weihert, nagyjából 20 mérföldre attól a helytől, ahol az autót hátrahagyták.  

A körülmények nem szolgáltak magyarázattal a február 24-i eseményekre, sőt, további kérdéseket vetettek fel. Weiher nyaklánca és pénztárcája, tele készpénzzel érintetlenül került elő. A lakókocsi melletti tároló tele volt élelemmel, Weiher mégis éhen halt. Bár a halottkém szerint 8-13 hétig volt még életben az eltűnést követően, mindössze 12 konzerv volt felbontva a készletből. Az egyiket a seregben használatos P38-as konzervnyitóval bontották fel, és ilyet csak a két veterán, Mathias és Madruga tudott használni a csapatból.

 

p38.jpg

 

Az eltűnésekor 90 kilogramm körül mozgó Weiher a felére fogyott korábbi súlyának. Lábán fagyási sérülések voltak, a csizmája pedig hiányzott. A trélerben viszont megtalálták Mathias teniszcipőjét, így arra következtettek, hogy a férfi lecserélte azt Ted lábbelijére. A menedéket egyébként gázzal lehetett fűteni, a gázpalack pedig tele volt - érthetetlen módon senki sem próbálta meg működésre bírni a rendszert.

 

Másnap Madruga és Sterling holtteste is előkerült a lakókocsihoz vezető ösvény másik oldalán. Madruga egy vízmosásban feküdt, ahova valószínűleg vadállatok vonszolták, miután részben elfogyasztották a tetemét. Sterlingből csak csontok maradtak, melyek 15 méteres körben voltak szétszórva egy fás területen. 

 

bcpnhbg.jpg

1. Yuba City, a fiúk otthona 2. A kosárlabdameccs helye

3. Az elhagyatott autó 4. A holttestek

 

Két nappal később Jack Huett - aki a hatóságok határozott kérése ellenére csatlakozott a kutatáshoz - megtalálta a saját fia csontjait az általa viselt szakadt farmernadrág és cipő maradványai mellett. A koponyát majdnem 100 méterre a többi csonttól lelték meg másnap. Jackie Huettet csak a fogazata alapján tudták azonosítani.

 

Úgy egy mérföldre délnyugatra a lakókocsitól három, az erdészethez tartozó plédet is találtak egy rozsdás, kikapcsolt állapotban lévő elemlámpával együtt. 

 

Gary Mathiast sosem találták meg, sem élve, sem holtan.

 

A szemtanúk

 

Joseph Shones

 

Február 24-én éjszaka az 55 éves Joseph Shones elakadt a Volkswagen bogarával a hóban. Amikor kiszállt, hogy megpróbálja kitolni a járművet a hóból, váratlan fájdalom hasított belé. A tünetek alapján csakhamar diagnosztizálta magát, és rájött, hogy kezdődő szívrohama van, mérföldekre a legközelebi lakott településtől. Akkor még nem gondolta, hogy nem ez a szerencsétlenség lesz a legemlékezetesebb dolog számára arról az éjszakáról.

Shones visszaült az autóba és járatni kezdte a motort, hogy valamiképp átvészelje, amíg segítséget kaphat valakitől. Már elég későre járt, amikor fényeket látott és beszélgetés hangjai ütötték meg a fülét a távolból. Kiszállva egy csapatnyi férfit látott és egy nőt, aki mintha egy csecsemőt cipelt volna. Amint segítségért kezdett kiabálni, a fények kialudtak, a beszélgetés pedig abbamaradt. Pár órával később aztán ismét fényekre lett figyelmes, mintha valaki elemlámpával pásztázta volna a kocsiját. Ezúttal is hiába könyörgött segítségért. Amikor kifogyott az üzemanyag és a motor leállt, a kihűléstől tartva Shones úgy döntött, visszagyalogol a legközelebbi város határáig. Elindult, és útközben látott egy kék színű Mercury Montegot az út mellett, üresen. Úgy 8 mérföldet tett meg a hidegben kutyagolva, mire eljutott a Mountain House nevű fogadóig, ahol végül orvost hívtak hozzá. A vizsgálat megerősítette, hogy a férfinek valóban szívrohama volt. 

 

A boltos

 

Egy nő azt állította, hogy két nappal az eltűnés után látott 4 férfit, akikre illett a személyreírás. A nő állítása szerint egy piros pickuppal érkeztek a brownsville-i üzlethez, amiben dolgozott, és csak ketten mentek be a boltba (az egyikük Weiher), a másik kettő (a leírás alapján Sterling és Huett) bezsúfolódott egy telefonfülkébe és felhívott valakit. Utóbbit Jackie Huett testvére eléggé furcsának találta, mert Jackie annyira utált telefonálni, hogy ha őt keresték, akkor is átadta másnak a kagylót. Brownsville harminc mérföldre volt attól a helytől, ahol a fiúk autóját megtalálták, méghozzá abban az irányban, amerre feltehetően haladtak. Hogy miért indultak el az ismeretlen úton, senki sem tudja.

 

Kérdések

 

Gary Mathias soha többé nem került elő, jelenleg is eltűntként tartják nyilván a Yuba Megyei Sheriff-hivatal oldalán. Természetesen sokakban felmerült, hogy talán ő felelhet a tragédiáért - úrrá lett rajta a betegsége, rákényszerítette az akaratát a többiekre, és zavarában valahogy a halálba hajszolta őket. Aztán felvette Ted bakancsát, és kereket oldott. A családtagok szerint ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy így el tudott volna tűnni: a gyógyszerei nélkül Mathias annyira kiszámíthatatlan és irracionális volt, hogy bizonyosan feltűnést keltett volna és előbb-utóbb a rendőrségen köt ki.

 

A rokonok arra is gondoltak, hogy talán láthattak valamit a fiúk a meccs után, és ezért kellett megbűnhődniük. Talán ezért rabolták el őket, méghozzá nagyon hatékony módszerekkel - ahhoz ugyanis, hogy öt férfit valaki elcsaljon egy isten háta mögötti erdőbe, rendkívül fenyegetően kell fellépni. 

 

ted_weihers_mother.png

Ted Weiher édesanyja az eltűnt fiúkról készült plakáttal

 

A yuba megyei ötös valódi sorsára sosem derült fény, és csak kérdések maradtak utánuk. Miért indultak a fiúk teljesen ellenkező irányba, mint amerre az otthonuk volt? Miért hagyták hátra az autójukat, amikor erre látszólag semmi okuk nem volt? Hogyan kerültek olyan mélyen az erdőbe, hogy csak hónapokkal később találták meg a tetemüket? Miért nem fűtöttek be, ha egyszer ehhez minden rendelkezésre állt? Miért nem nyúltak az élelmiszer nagy részéhez és hogyan halhatott bárki éhen karnyújtásnyira az ennivalótól? Hová tűnt Gary Mathias, és vajon életben lehet-e még? Ki volt a titokzatos telefonáló? És ki lehetett az a nő, akit Joseph Shones látott azon az éjszakán egy csapat férfi társaságában nem messze attól a helytől, ahol a kocsit megtalálták? Mivóóót?

 

Hivatalos magyarázat egyik kérdésre sincs, de mindegyik elég jó ahhoz, hogy álmatlan éjszakákat töprengjünk végig rajtuk! Töprengésre fel!

 

-----------------------------------------

Források:

 

The Washington Post

 

The Sacramento Bee

 

Mental Floss

 

Desert Sun



A bejegyzés trackback címe:

https://mivooot.blog.hu/api/trackback/id/tr8315727218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2020.05.29. 20:28:18

Talán négyen úgy tekintettek Mathiasra, mint valami bátyra, vagy pótapára. Ő meg elhatározta, hogy "embert farag" a gyámoltalanokra. Valami túlélőtúrának, vagy csapatépítő tréningnek szánta, csak valami félresiklott. Nyugodjanak békében.

ZON 2020.05.29. 20:30:07

@ZON: gyámoltalanokból

paráznabillegető 2020.05.29. 20:39:34

izé... ez mi ez?
ebben az a misztikus, hogy nem lehet végigolvasni! :D

csakeztengedte 2020.05.29. 20:43:38

@ZON: Szerintem is a beteg elméjű műve volt, pláne hogy eltűnt.

]{udarauszkasz 2020.05.29. 22:46:19

Azert a Dyatlov incidensnek voltak furabb dolgai is, mint par fogyatekos, itt szerintem is a skizo bekattant, raadasul, ha egy skizo bekattan, attol meg tudhat intelligensen gondolkodni, es mindenfele zavaros nyomot hagyni maga utan, foleg, hogy meg el is tunt.
Dyatlovek viszont eleg fura nyomokkal tuntek el, belulrol eltort csontok, kulserelmi nyomok nelkul, sugarzas, elszinezodott bor, olyan tunetek, amelyeket nem lehetett megmagyarazni, se akkor, se ma. A Dyatlon incidenssel ezt ossze se lehet hasonlotani, a Dyatlov tenyleg meghaladja a tudomany hatarait.

AngeI 2020.05.30. 09:32:24

A Gyatlov-rejtély az nem Csernobil? :)

AngeI 2020.05.30. 09:33:52

@]{udarauszkasz: A Kálmán-féle örvénysorral magyarázzák, nem?

]{udarauszkasz 2020.05.30. 09:55:54

@/\ngel: a Karman orvenysor letrehozhat infrahangot, de a termeszetben letrejovo infrahang legfeljebb zavartsagot okozhat, panikrohamokat, de nem tor csontokat,es nem szinezi el a bort(ellenben a sugarzas igen)

]{udarauszkasz 2020.05.30. 10:03:37

@/\ngel: Djatlov, Csernobil Kholat Siakl hago nekem is eszembe jutott. Foleg, hogy mindketten az elit orosz korokbol szarmaztak, ami eleg belterjes.

AngeI 2020.05.30. 10:53:16

@]{udarauszkasz: És ha valami örvény felkapta őket, majd távolabb ledobta? A radioaktív nyomokat egyes tetemeken tudtommal magyarázza, hogy ketten is a cseljabinszki plutónium kombinátban dolgoztak, ahol '57-ben egy elég súlyos baleset volt..

]{udarauszkasz 2020.05.30. 11:06:22

@/\ngel: orveny? Telen? Belulrol felvagtak a satrat, es ugy menekultek, meg kinyitni se volt ido a satrat...

AngeI 2020.05.30. 11:45:13

@]{udarauszkasz: Menekültek, mert a Kálmán-féle örvényleválásokat eléggé brutális hanghatások kísérik. Ha ritka jelenség is, előfordulhat. Mindenesetre jobb magyarázat, mint a lavina, amely leginkább a hóolvadás kezdetén szokott történni.

Tamás Rátkay 2020.05.30. 15:10:18

@]{udarauszkasz: de miért angol néven emlegeted ? Ez orosz történet, és Djatlov a fonetikus átírású, magyar megnevezése. Ne légy szükségtelenül anglomán. Így is gáz a sok jövevényszó a nyelvünkben...

AngeI 2020.05.30. 18:05:10

@Tamás Rátkay: Akkor már miért nem Gyatlov?

Tamás Rátkay 2020.05.30. 19:07:28

@/\ngel: Amiért a "Szekeres"-t nem akarnád így látni angol nyelvű környezetben : "Seacereash" :-)

AngeI 2020.05.30. 19:24:56

@Tamás Rátkay: Az oroszok eleve cirill betűkkel írnak. Nem mindegy nekik, hogy azt látják, hogy "Djatlov" vagy azt, hogy "Gyatlov"?

Robur 2020.05.31. 01:27:18

@]{udarauszkasz: A Djatlov incidenst sima gázmérgezés okozta. Szarul volt bekötve a kémény és visszaéget, előbb füstmérgezés majd a visszaégés miatt tűz is kiütött. Ennyi. Nem komplikált.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.31. 02:53:42

@Robur: Kémény?? Én úgy tudom, sátrakban aludtak (volna), meg az erdőszélen, magas hegyen, hol van, volt ott kémény???

AngeI 2020.05.31. 13:11:21

@Robur: És ez hogy magyarázza a törött bordákat,illetve azt, hogy Gyatlov holttestéhez nem vezettek lábnyomok?

Tamás Rátkay 2020.06.01. 01:02:01

Nos, a cikk nem "az " oroszoknak készült, hanem nekünk, mi olvassuk, magyarul. Ilyenkor pedig az a szokás, hogy fonetikusan átírjuk az elnevezéseket. Ahogy például a világversenyeken is láthatod, a televízióban. :-)

Ezt kell átfordítani : Дятлов. Ebben az első két betű a "D" és a "Ja", ezért lesz Djatlov. A "gy" onnan eredhet, hogy a "Dja"-t oroszul hallva a d-j hasonulása miatt "gy"-nek halljuk, mi magyarok. Ha persze jobban odafigyelsz, akkor "Dja-tlov"-nak hallod. A "D"-n van a hangsúly a kiejtésben. Így a "gy" puszta "elhallás", ezért nem jó, nem helyes. Az angol átírás is "Dyatlov", ami "diatlov"-nak hangzik, vagyis megpróbálja hűen tükrözni az eredeti hangzást, kiejtést.

ZON 2020.06.01. 21:22:37

@/\ngel: erőlködhetsz, de a a wiki teljesen következetlen ebben :

1962. Один день Ивана Денисовича. Ivan Gyenyiszovics egy napja (1963, 1989, 1996) [1]

(Szolzsenyicinről)

Robur 2020.06.01. 21:48:56

@/\ngel: Simán lehet, hogy pl. leeset a fáról, ill. a lábnyomokat elmosta az eső, hó, stb..

AngeI 2020.06.02. 00:01:52

@Robur: A fától jóval messzebb feküdt a holtteste, a lábnyomaikat pedig máshol megtalálták.

AngeI 2020.06.02. 00:08:28

@ZON: A csernobili Gyatlov ugyanúgy írta vezetéknevét oroszul, mint Igor Gyatlov, és a HVG is "Gyatlov"-ként írja a nevét:

hvg.hu/kultura/20190606_Csernobilsorozat_valosag_HBO_Chernobyl

"Az igazi és a filmbeli Anatolij Gyatlov"

ZON 2020.06.02. 09:52:15

@Robur: bocsánat, igazad van.

Tamás Rátkay 2020.06.06. 02:17:43

@/\ngel: Szomorú, hogy ők sem tudják az írásmódot. A cikkben amúgy "Sky" nevét miért nem írják át akkor "Szkáj"-ra...? :-) Sőt, Lenin neve is "Lényin" lenne, ha következetesek lennének az "ahogy hallom, úgy írom" elvükkel. Na, pont ezért sem jó ez a fajta "Gyatlovozás". Azt hiszem kimerítettük a témát...

Sikó kun 2020.06.20. 23:30:18

Aranyos amikor olyan emberek vitáznak orosz nevek átiratáról, akik a magyart sem tudják pontosan. Kármán Tódor és nem Kálmán!
süti beállítások módosítása